Image
10 Temmuz, 2023

Denemelerdeki Dalgalanmalar ve Bakış Açımız

KPSS'ye hazırlananlar için deneme çözmek gerçek sınav provası yapmak gibidir. Bunun için deneme netlerimizin tutarlı olması çok önemlidir.


Bir denemede iyi sonuç elde edip diğer denemede hüsrana uğramanız sizi gerçek sınavda da bu şekilde olacağı endişesini yaşatır. Panik yapmaya gerek olmadığını sınava hazırlanan herkesin sizin gibi olduğunu bilin. Bu endişenizi azaltacaktır.


Ayrıca deneme çözmeye olan bakış açınız, süreci doğru ya da yanlış yönetmenizi  doğrudan etkileyecektir. Peki doğru bakış açısını nasıl yakalayabiliriz.


1️⃣ Öncelikle denemelerdeki dalgalanmaların gerekçelerine bakalım:


1. Stres ve motivasyon kaybı 

2. Denemeler arasındaki zorluk derecesi

3. Boş bırakılan sorulara dönmemek, zamanı sonuna kadar değerlendirmemek

4. Deneme analizi yapmamak 

5. Deneme çözülen ortamın, saatin uygun olmaması

Yukarıda yazılı 5 maddenin önünde geçilmesini gerektiğini unutmayınız.


2️⃣ Şimdi... İkinci olarak denemelerdeki dalgalanmalara nasıl bakmalıyız?



EB'den örnek verecek olursak bir denemeden 70 net yaparken bir denemeden 50 net yapmak sizin konulara çok iyi derecede hakim olduğunuz ya da konulara yetersiz düzeyde hakim olduğunuz anlamına gelmez.


Ne deneme sonuçları çok iyi geldiğinde rehavete kapılmalıyız ne de çok kötü geldiğinde sıfırdan konu çalışmaya başlamalıyız. 


Sınava hazırlığın bir süreç olduğunu fark edip deneme çözmeye, yanlışlarınızı gidermeye, eksik olduğunuz konularda tekrar etmeye devam etmelisiniz. Disiplini ve istikrarı elden bırakmamalısınız.

3️⃣ Üçüncü ve son olarak deneme netlerimiz ne kadar gerçeği yansıtıyor? 



Deneme sonuçları hakkında sınava yönelik yorum yapabilmek için art arda çözdüğümüz en az 5 denemenin ortalamasını alarak bakmalıyız. Ayrıca bu denemelerden en az 2 tanesi çıkmış yıllara ait olmalıdır.


20 deneme çözdükten sonra hepsini bir arada, çıkmış yılları kendi arasında, yayınevlerini kendi arasında değerlendirmeliyiz. Gerçek sınavda bu ya bu ortalamaya çok yakın bir net yaparsınız ya da daha yüksek yaparsınız. 


Sürekli söylediğim bir şeyi yinelemek istiyorum: Yanlışlarınızı sevin onlar size sınavda nete dönüştürmek için sunulmuş fırsatlardır. 






Diğer Makalelere Göz At

  • Nedir Bu AGS?
    16 Kasım, 2024
    Emre Göktaş

    Nedir Bu AGS?

    MEB'in 15 Kasım 2024 tarihli açıklaması ışığında AGS hakkında bilinenler ve bilinmeyenler

  • Kitaplar