Nedir Bu AGS?
MEB'in 15 Kasım 2024 tarihli açıklaması ışığında AGS hakkında bilinenler ve bilinmeyenler
Sınava hazırlık sürecinde tüm bireyler kaygı, stres ve birtakım zorluklar yaşar. Bu sorunların ders çalışma ve soru çözme anında zihni meşgul etmesi eksik öğrenmelere ve yanlış soru çözümlerine neden olabilir.
Bu nedenle ders çalışma anında zihni tüm sorunlardan arındırıp çalışılan konuya odaklamak önemli bir rol oynar.
Peki dikkati toparlamak için neler yapabiliriz? Bu sorunun cevabından hareketle uzmanlar dikkat dağınıklığının önüne geçmek için 6 farklı yöntem belirlemişlerdir.
Şimdi uygulaması basit fakat etkisi yüksek olan bu etkinlilere sırasıyla göz atalım.
Dikkatinizin dağıldığını fark ettiğiniz anda ilgilendiğiniz işi bırakın ve odaklanın. Zihninizden 100’den geriye doğru 3 sayı atlayarak saymaya çalışın. 100, 97, 94,91, 87… Bu çalışmayı zorlaştırmak için daha büyük sayılardan başlayarak yapabilirsiniz.
Kendinize ilham veren basit bir kelime seçin. Bu kelimenin size iyi gelen bir kelime olması önemli. “Başarılıyım”, “Sağlıklıyım”, “Değerliyim” gibi bir kelime olabilir. Aklınızda bu kelimeyi 3 dakika boyunca tekrar edin.
Bir kitap alın ve kendinize bir sayfa aralığı belirleyin. Bir kelime belirleyerek bu kelimenin belirlediğiniz aralıkta kaç defa geçtiğini bulun. Bunu her defasında daha az sürede daha çok sayfa aralığında yapın.
Kolunuzu karşıya tutun ve işaret parmağınızı yukarı kaldırın. İşaret parmağınızın omuz hizasında durmasına özen gösterin. İşaret parmağınızla sekiz çizin ve gözünüzle takip edin. Egzersiz boyunca başınızın sabit durmasına özen gösterin.
Elinize bir kalem alın. Kalemin tepe noktasına 3 dakika boyunca bakın. Bunu yaparken tüm gereksiz düşünceleri aklınızdan çıkarmaya ve kalemin tepesine odaklanmaya özen gösterin.
Gözlerinizi kapatın. Bir çiçek bahçesinde yürüyüş yaptığınızı hayal edin. Zihninizde çimenlerin, bitkilerin ve çiçeklerin kokularını ayırt edin ve hissedin. Her egzersiz de daha fazla kokuyu hayal edin.