2025 MEB-AGS HIZLANDIRILMIŞ ÇALIŞMA PROGRAMI
MEB-AGS Çalışma Programı
Eğitim bilimleri dersleri, hem atanma noktasında hem de mesleki gelişim ve kariyer açısından öğretmenlerin en planlı çalışması gerektiği alandır. 8 dersten oluşan bu alana çalışmaya karar verdiniz fakat nereden, nasıl ve hangi dersten başlayacağınızı bilmiyorsanız bu yazı tam da size göre.
Şimdi hangi dersi hangi sırada çalışmak gerektiği konusuna ve dersler arasında sıralama değişikliği yaparken hangilerinde esnek olabileceğiniz noktasına giriş yapalım:
BİRİNCİ DERS: GELİŞİM PSİKOLOJİSİ
Çalışmaya başlayacağınız ilk ders kesinlikle gelişim psikolojisi olmalıdır. Peki neden? Bireyi doğuştan ölümüne kadar ele alan bu ders aynı zamanda eğitimin temel kavramlarını, yapı taşlarını içeriğinde bulundurmaktadır. İyi bir temel atmak için her an her derste karşınıza çıkabilecek bu terimleri sürecin başında öğrenmeniz gerekmektedir.
İKİNCİ DERS: ÖĞRENME PSİKİOLOJİSİ
İlk dersimiz olan gelişim psikolojisini bitirdik sırada ikinci ders var… Gelişim psikolojisi bir apartmanın temeli ise öğrenme psikolojisi bunun giriş katıdır. İkinci ders olmasının en önemli sebebi gelişim psikolojisinde olduğu gibi eğitimin temel kavram, terim ve konularını ele alıyor olmasıdır.
UYARI: Bu iki dersin yerleri değiştirilmemelidir…
ÜÇÜNCÜ DERS: ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Çalışılması gereken ilk iki ders konusunda birçoğu eğitmen hem fikirdir. Fakat daha sonraki derslerin sıralamasında farklı görüşlere rastlamak çokca mümkündür. Farklı görüşlerin en sık görüldüğü noktalardan biri ise ÖYT dersinin program geliştirme dersinden sonra çalışılması gerektiğidir. Bunun öne sürülmesinin temel nedeni ise program geliştirmenin ÖYT ve Rehberlik gibi derslerin temelini oluşturmasıdır. Teoride bu düşünceyi doğru bulsam da pratikte doğru bulmuyorum. Bunun en önemli sebebi ise ÖYT’den yaklaşık 20 soru çıkarken program geliştirme dersinden 5 soru çıkmasıdır ki program geliştirme dersini çalışmadı diye ÖYT dersinde zorluk yaşayan kimseyi görmedim. Bu aşamada kararı size bırakıyorum 20 soruluk ÖYT mi yoksa 5 soruluk program geliştirme dersi mi? Cevabınızı verdiğinize göre dördüncü dersimize geçelim.
DÖRDÜNCÜ DERS: REHBERLİK
Çalışması en az ÖYT dersi kadar zevkli olan rehberlik dersini dördüncü sırada çalışmanızı tavsiye ediyorum. Bu dersi çalışırken kavramlara ve terimlere çok dikkat edin. Çalışırken zevkli olan bu ders, sorularda çok ters köşe yapar. Dikkatli olmanız faydalı olacaktır.
BEŞİNCİ DERS: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Özellikle sözel branşlı ve matematik temeli iyi olmayan arkadaşlar bu dersi tam da bu sırada çalışın kesinlikle sona bırakmayın. Kişisel gözlemim sona bırakıldığı takdirde ders gözünüzde büyüyecek ve çalışma noktasında zorluk yaşayacaksınızdır. Sayısal bir branşa sahip arkadaşlar ise gelişim ve öğrenme dersinden sonra istedikleri sırada çalışabilirler. Ayrıca bu derse olan bir önyargıya değinmek istiyorum. Bu dersten başarılı olmak için çok üst düzey matematik becerinizin olmasına gerek yok ki tamamen matematiksel işlemlerin olduğu bir derste değil. Çalıştığınız takdirde çok rahat yapabileceğiniz sözel konularda mevcut. Tek yapmanız gereken önyargılarınızı bir kenara bırakıp çalışmak…
ALTINCI DERS: PROGRAM GELİŞTİRME
Her yıl ortalama 5 soru gelmesine rağmen konuların oldukça fazla olduğu bir ders (kapsam geçerliği ilkesine aykırı bir durum). Altıncı sırada olmasının en önemli nedeni de budur. Fakat bu durum sizi “çalışmazsam da olur” düşüncesini sevk etmesin. Tek netle bir çoğu kişinin önüne geçebileceğinizi unutmayın.
YEDİNCİ DERS: MATERYAL TASARIM
Uzaktan eğitim, bilgisayar destekli öğretim, internet tabanlı eğitim gibi konuların olduğu bir derstir (pandemi döneminde gündemi en çok meşgul eden konular). Ösym’nin zor ve eleyici sorulara yer verdiği materyal tasarım dersi de özenle çalışılmalıdır.
SEKİZİNCİ DERS: SINIF YÖNETİMİ
Geldik son dersimize… Sınıf yönetimi dersini ÖYT’den hemen sonra da çalışabilirsiniz sona da bırakabilirsiniz. Konu yoğunluğunun en az olduğu, eğlenceli ve mesleki açıdan da bir o kadar faydalı bir derstir. Severek çalışacağınızdan eminim.
TAVSİYELER