2025 MEB-AGS HIZLANDIRILMIŞ ÇALIŞMA PROGRAMI
MEB-AGS Çalışma Programı
Sistem olarak eğitim, öğretim sürecinin öncesini; öğretim sürecinin kendisini ve sonrasını ifade eder. 4 temel öğesi vardır. Bunlar girdi, işlem, çıktı ve dönüttür.
Girdi: öğretim süreci başlamadan önceki süreçtir.
İşlem: Öğretim sürecidir.
Çıktı: Öğretim sürecinde ortaya çıkan üründür.
Dönüt ise öğretim süreci hakkında verilen geri bildirimdir.
Şimdi bu kavramları mini bir hikaye ile tek tek ele alalım.
Hikayemizin kahramanı Ahmet olsun.
İlk başlığımız girdi.
Ahmet’in yolun kenarından okulu gözlediğini düşünün.
Ahmet’in gördüğü okul binası, okul bahçesi, spor salonu, oyun alanları, öğretmenler, öğrenciler, diğer personeller, sistem olarak eğitimin girdi öğesidir. Ayrıca sistemin hedefini gerçekleştirmek üzere dışardan alınan ve gerekli. Olan her türlü malzemeyi kapsar.
Şimdi Ahmet’in okula girdiğini ve sınıfına geçtiğini düşünün. Ahmetin sınıf içi yaşantıları, öğretmenleriyle ve arkadaşlarıyla ilişkileri, öğretmenlerinin ders anlatım biçimi, öğretmenlerin kullandığı teknikler, yöntemler; sistem olarak eğitimin işlem öğesidir. Kısaca işlem, hedef davranışları kazandırmak üzere işe koşulan her türlü emek, araç-gereç, fiziksel, duyuşsal ve zihinsel etkinlikleri kapsar…
Çıktı ise Ahmet’in girdiği yazılılar, yazılı sonuçları ve aldığı karnedir. Kısaca Ahmet’in okul başarısı çıktıdır.
Evet.. Ahmet geldi okulu gördü sonra eğitime başladı sınavlara girdi, başarılı bir şekilde mezun olup diplomasını aldı.
İşte.. Mezun olan Ahmet’in başarılı olup olmadığını denetlemek, dönüttür. Dönüt öğesinin en önemli faydası sistemin işleyip işlemediğinin kontrolünü sağlar. Bu sayede eksik noktalar düzeltilebilir.